Perpustakaan Universiti Malaya

Versi: Bahasa Malaysia | English

Laman Penuh

Home | Pengenalan | Perkhidmatan | Pendeta Discovery | Portal interaktif | digital@UM | Hubungi Kami | Soalan Lazim | Blog | Peta Laman

Maklumat Umum | Laporan Ketua Pustakawan | Perpustakaan Utama | Perpustakaan T.J. Danaraj | Perpustakaan Ahmad Ibrahim | Perpustakaan Za'ba | Perpustakaan Bahasa dan Linguistik | Perpustakaan Kejuruteraan | Perpustakaan Pergigian | Perpustakaan Alambina | Perpustakaan Pendidikan | Perpustakaan Pengajian Islam | Perpustakaan Pengajian Asia Timur | Perpustakaan Pengajian India | Perpustakaan Pengajian Melayu | Perpustakaan Nilam Puri, Kelantan | Arkib UM |

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik

Pengenalan | Lokasi | Koleksi | Perkhidmatan/Kemudahan |

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik telah dimasukkan ke dalam sistem Perpustakaan Universiti Malaya pada Oktober 1986. Perpustakaan ini menyediakan perkhidmatan kepada semua kakitangan akademik dan pelajar di Fakulti Bahasa dan Linguistik. Perkhidmatan rujukan dan pinjaman (terhad) juga terbuka kepada semua ahli Perpustakaan di Universiti Malaya yang lain.

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik terletak di tingkat bawah, bangunan baru Fakulti Bahasa dan Linguistik (berhampiran kafeteria).

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik mempunyai jumlah koleksi terkini sebanyak 21,350 judul yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran dalam bidanag bahasa dan linguistic. Koleksi Perpustakaan adalah dalam pelbagai bahasa (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Jepun, Bahasa Arab, Bahasa Korea, dll.) dan merangkumi pelbagai jenis bahan seperti buku teks, monograf, bahan audio visual (kaset, CD, DVD), koleksi rujukan (kamus, ensiklopedia, handbook, dll.), dan koleksi teras akademik (tanda merah). Perpustakaan juga mempunyai koleksi disertasi hasil penyelidikan oleh pelajar Fakulti Bahasa dan Linguistik.

4. Perkhidmatan/Kemudahan

Hakcipta Terpelihara 2006 Perpustakaan Universiti Malaya; Contact Us