Haslan Tamjehi

Sabtu Tutup
Ahad Tutup

Kenali Perpustakaan AndaPerpustakaan Pengajian Melayu

Perpustakaan Pengajian Melayu adalah perpustakaan khusus disediakan untuk memenuhi keperluan ilmiah staf akademik dan pelajar Akademi Pengajian Melayu. Pada tanggal 13 Januari 2006, Perpustakaan Universiti Malaya telah mengambil alih sepenuhnya pengurusan dan pentadbiran Perpustakaan ini dari pihak Akademi.

Perpustakaan Pengajian Melayu terletak di aras bawah Akademi dan bersebelahan dengan Pejabat Am Pengarah.

Jumlah keseluruhan koleksi Perpustakaan Pengajian Melayu adalah lebih kurang 11,000 naskhah terdiri daripada buku, jurnal, kamus, tesis, kertas projek dan kertas persidangan. Merangkumi bahan-bahan bacaan di dalam bidang pengajian Melayu seperti linguistik, kesusasteraan, kesenian bahasa dan sosiobudaya. Sepertimana koleksi PPZ, koleksi Perpustakan Pengajian Melayu juga bersifat tutup dan hanya menyediakan kemudahan peminjaman dalaman, rujukan umum dan internet tanpa wayar (WIFI).