Zaharani Aiyub

Sabtu Buka
Ahad Buka

Kenali Perpustakaan AndaPerpustakaan Pengajian Islam

Akademi Islam ditubuhkan pada 1 April 1981 dengan kerjasama Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan dan Universiti Malaya. Selepas penstrukturan semula pada 15 Januari 1996, Akademi Islam dikenali sebagai Akademi Pengajian Islam.

Kampus utama Akademi Pengajian Islam terletak di Kuala Lumpur dan cawangannya terletak di Nilam Puri, Kelantan.

1. Lihat Kenali Perpustakaan Anda; Perpustakaan Nilam Puri, Kelantan; Pengenalan

Koleksi Perpustakaan Pengajian Islam terdiri daripada buku, jurnal, tesis dan kertas persidangan. Semua maklumat bahan boleh diperolehi daripada Pendeta Discovery.

• Koleksi Rak Terbuka
      Koleksi terletak di rak terbuka dan bertujuan untuk menyokong pengajaran dan pembelajaran.
    • Koleksi Teras Akademik
      Terdiri daripada bahan bacaan yang dicadangkan oleh pensyarah dalam senarai bacaan. Boleh dipinjam 24 jam.
    • Koleksi Rujukan
      Koleksi Rujukan terdiri daripada semua bahan rujukan seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, dan lain-lain.
    • Koleksi Tesis
      Semua latihan ilmiah, disertasi, dan tesis yang ditulis oleh pelajar Akademi Pengajian Islam ada di sini. Koleksi ini adalah untuk rujukan sahaja.
    • Koleksi Bacaan Bebas
      Koleksi Bacaan Bebas terdiri daripada bahan bacaan ringan seperti novel, hobi, maklumat semasa. Ia bertujuan untuk mengalakkan pelajar membaca bahan bacaan di luar bidang akademik.