Adlina Norliz Razali

Sabtu Tutup
Ahad Tutup

Kenali Perpustakaan AndaPerpustakaan Bahasa dan Linguistik

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik telah dimasukkan ke dalam sistem Perpustakaan Universiti Malaya pada Oktober 1986. Perpustakaan ini menyediakan perkhidmatan kepada semua kakitangan akademik dan pelajar di Fakulti Bahasa dan Linguistik. Perkhidmatan rujukan dan pinjaman (terhad) juga terbuka kepada semua ahli Perpustakaan di Universiti Malaya yang lain.

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik terletak di tingkat bawah, bangunan baru Fakulti Bahasa dan Linguistik (berhampiran kafeteria).

Perpustakaan Bahasa dan Linguistik mempunyai jumlah koleksi terkini sebanyak 21,350 judul yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran dalam bidanag bahasa dan linguistic. Koleksi Perpustakaan adalah dalam pelbagai bahasa (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Jepun, Bahasa Arab, Bahasa Korea, dll.) dan merangkumi pelbagai jenis bahan seperti buku teks, monograf, bahan audio visual (kaset, CD, DVD), koleksi rujukan (kamus, ensiklopedia, handbook, dll.), dan koleksi teras akademik (tanda merah). Perpustakaan juga mempunyai koleksi disertasi hasil penyelidikan oleh pelajar Fakulti Bahasa dan Linguistik.

4. Perkhidmatan/Kemudahan