Versi: Bahasa Malaysia | English PETA LAMAN | VERSI MUDAH ALIH
Login Portal interaktif untuk sumber elektronik dan perkhidmatan on-line Login
Jurnal, buku elektronik, perkhidmatan on-line
Cari lebih 1 juta rekod bahan: Tutorial: Pembaharuan Pinjaman
LibGuides@University of Malaya Library: Subject Guides
Repositori dan Arkib Digital
Lawati Blog Perpustakaan!
Pustakawan Anda

Norazlina Dol @ Othman
Senior Librarian
+603-7967 5018
azliena@um.edu.my

Waktu Pembukaan
Isnin hingga Jumaat Buka
8:30 AM -- 5:30 PM
Solat Jumaat Tutup
Sabtu Tutup
Ahad Tutup
Kenali Perpustakaan Anda

Sesi Kemahiran Maklumat
Untuk Ijazah Tinggi

Strategi pencarian maklumat yang efektif.
Jadual | Daftar
Pautan Cepat

Kenali Perpustakaan AndaPerpustakaan Pendidikan

 1. Pengenalan

  Perpustakaan Universiti Malaya yang ditubuhkan sejak tahun 1962 di Kuala Lumpur adalah rangkaian 17 Perpustakaan, berkomputer sepenuhnya dan bersepadu dalam organisasi dan perkhidmatannya. Perpustakaan Pendidikan merupakan salah satu perpustakaan subjek khas di rangkaian Perpustakaan Universiti Malaya. Pada masa itu, semua koleksi dan bahan pendidikan disimpan di Fakulti Pendidikan sebelum Perpustakaan mendapat tanggungjawab untuk menguruskan semua koleksi dan telah ditubuhkan pada tahun 2015. Di lokasi sekarang, Perpustakaan Pendidikan terletak dengan mudah untuk diakses dan terbuka kepada semua pelajar semasa waktu pejabat. Perpustakaan ini diawasi oleh dua orang kakitangan sepenuh masa dan seorang pustakawan kanan dengan kapasiti tempat duduk untuk 50 orang pelajar.

  Fungsi teras perpustakaan adalah untuk menyokong keperluan pembelajaran, pengajaran dan penyelidikan pelajar siswazah, siswazah, dan staf akademik dan penyelidik Fakulti Pendidikan. Walau bagaimanapun, ia juga dibuka kepada pengguna berdaftar lain di Perpustakaan Perpustakaan Universiti Malaya, tertakluk kepada beberapa batasan dalam pinjaman. 2. Lokasi

  Perpustakaan Pendidikan terletak di tingkat bawah Block C, Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya 3. Koleksi

  Koleksi ini memberi keutamaan kepada program pembelajaran dan pengajaran Fakulti Pendidikan terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan di Malaysia dan bidang kerja seperti pendidikan awal kanak-kanak, pengurusan pendidikan, sosiologi dan psikologi pendidikan, dan sebagainya. Bahan perpustakaan termasuk kedua-dua sumber primer dan sekunder, seperti buku, jurnal, buku rujukan, disertasi dan tesis, prosiding persidangan dan sumber elektronik.

   Katalog dalam talian perpustakaan yang dikenali sebagai Pendeta WebPAC adalah katalog kesatuan di Perpustakaan Perpustakaan Universiti Malaya yang menyediakan akses kepada koleksi koleksi bahan dan boleh diakses oleh orang lain melalui Internet.

  • Koleksi Am
   Perpustakaan Pendidikan mempunyai koleksi umum kira-kira 11,000 perkara yang terdiri daripada buku teks, buku rujukan, dan buku panduan, jurnal dan lain-lain.
   
  • Tesis dan Disertasi
   Koleksi yang semakin berkembang ini terdiri daripada kerja-kerja yang dihasilkan oleh pelajar sarjana dan pascasiswazah Fakulti Pendidikan.
   
  • Jurnal, Pangkalan Data Atas Talian dan E-book
   Perpustakaan melanggan jurnal bercetak, pangkalan data dalam talian - kebanyakannya jurnal teks penuh dan e-book, yang boleh diakses menerusi rangkaian kampus dan akses jauh dari rumah pengguna berdaftar.
    4. Perkhidmatan

  • Pinjaman, Pembaharuan, dan Tempahan dalam talian
   Kebanyakan buku dibenarkan pinjaman, kecuali Rujukan dan koleksi khas seperti disertasi / tesis dan prosiding persidangan. Sistem komputer berkomputer membolehkan pembaharuan dalam talian oleh individu oleh setiap penaung; dan juga tempahan buku apabila bahan pinjaman kepada pengguna lain.
   
  • Pinjaman antara perpustakaan dan pembekalan dokumen
   Kemudahan pinjaman antara perpustakaan dan jasa penyampaian dokumen tersedia untuk pelajar pascasiswazah, penyelidik dan staf akademik Fakulti Pendidikan. Permintaan kepada perkhidmatan ini difasilitasi menerusi portal interaktif Perpustakaan, yang boleh dikemukakan kepada pengurusan Perpustakaan secara elektronik. Belanjawan khas diperuntukkan untuk tujuan ini dengan akaun deposit yang ditubuhkan di Perpustakaan British (U.K) dan Universiti Nasional Singapura (Singapura).
   
  • Akses ke pusat sumber lain di Malaysia
   Pelajar berdaftar dan staf akademik Universiti Malaya dibenarkan untuk melawat dan menggunakan (untuk rujukan sahaja) akademik / perpustakaan universiti awam lain di Malaysia, sebagai sebahagian daripada program perkongsian sumber.
   
  • Sesi Pendidikan pengguna
   Di samping itu, Perpustakaan Pendidikan juga mengadakan kursus wajib formal untuk sarjana pertama yang dikenali sebagai Literasi Maklumat (GIG1004) untuk melengkapkan mereka dengan kemahiran mengenai mendapatkan maklumat dan akses kepada sumber.
   
  • Pertanyaan Rujukan dan Maklumat
   Pustakawan akan membantu dan membimbing pengguna dengan mencari maklumat untuk pengumpulan, pangkalan data dalam talian yang dilanggan, Internet atau dari institusi lain. Untuk maklumat lanjut, hubungi Azrizal Ismail di talian 03-79675018 atau e-mel di azrizal@um.edu.my.
   
  • Kemudahan Komputer
   Komputer dengan sambungan Internet disediakan untuk digunakan di Perpustakaan Pendidikan untuk mencari maklumat dari katalog Perpustakaan.
   
  • Perkhidmatan Kaunter

   Perpustakaan menyediakan perkhidmatan kaunter untuk meminjam dan mengembalikan bahan perpustakaan, dan juga untuk denda. Keistimewaan dan denda pinjaman adalah sama seperti yang digunakan oleh Perpustakaan Pusat. Keistimewaan pinjaman adalah terhad untuk 2 item sahaja untuk ahli berdaftar. Pengguna boleh meminta staf di kaunter mengenai perkara yang berkaitan dengan perpustakaan atau mendapatkan beberapa rujukan.

   
  • WiFi
   Akses disediakan di dalam bangunan dengan beberapa titik akses.
   
  • Kawasan bacaan
   Perpustakaan Pendidikan menyediakan bidang bacaan untuk pelajar yang boleh didapati sehingga 50 pengguna setiap masa.

   

s.gif (49 bytes)


SHARE WITH OTHERS

s.gif (49 bytes)

s.gif (49 bytes)