PERPUSTAKAAN

PERPUSTAKAAN PERUBATAN T.J DANARAJ

We're currently closed.

Ditubuhkan pada tahun 1963, T.J. Perpustakaan Perubatan Danaraj menyediakan keperluan pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan bagi staf akademik, pelajar sarjana muda, pelajar pascasiswazah dan penyelidik Fakulti Perubatan serta keperluan para pelajar kejururawatan, klinik dan kakitangan profesional Pusat Perubatan Universiti Malaya yang adalah hospital pengajaran Universiti Malaya. Perpustakaan telah dinamakan sebagai T.J. Perpustakaan Perubatan Danaraj pada 5 Mei 2005 sebagai ingatan kepada Tan Sri Datuk Emeritus Profesor T.J. Danaraj yang merupakan dekan pertama dan bertanggungjawab untuk penubuhan Fakulti Perubatan dan Hospital Universiti (sekarang dikenali sebagai Pusat Perubatan Universiti Malaya).

perkhidmatan

Maklumat lanjut tentang polisi pinjaman bahan di Perpustakaan T.J Danaraj

WAKTU PEMBUKAAN

Isnin
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Selasa
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Rabu
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Khamis
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Jumaat
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Sabtu
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Ahad
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)

Koleksi

koleksi umum

Koleksi umum yang terdiri daripada buku teks dan monograf dalam bidang sains dan sains kesihatan di Perpustakaan Perubatan bertujuan untuk menyokong keperluan pembelajaran, pengajaran dan penyelidikan Fakulti Perubatan dan Pusat Perubatan Universiti Malaya.

koleksi CD-ROM/DVD 

Koleksi ini terdiri daripada CD-ROM dan DVD dalam pelbagai aspek Sains Perubatan untuk menyokong pembelajaran dan pengajaran di Fakulti Perubatan. Bahan ini boleh didapati di kaunter perkhidmatan pelanggan

koleksi malaysiana

Satu salinan setiap monograf dan jurnal berkaitan perubatan dan kesihatan di Malaysia disimpan sebagai koleksi tertutup dalam koleksi Malaysiana.

koleksi teras akademik

Koleksi  buku teks yang disarankan oleh pensyarah Fakulti Perubatan untuk kegunaan rujukan para pelajar. Koleksi ini disimpan di kaunter perkhidmatan untuk pinjaman tempoh 7  hari.

koleksi rujukan

Sumber rujukan utama seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, direktori dan sumber  panduan penyelidikan dalam bidang perubatan, kesihatan, kejururawatan dan sumber rujukan lain seperti laporan tahunan dan laporan statistik disediakan kepada pengguna perpustakaan di bahagian rujukan.

koleksi tesis

Koleksi ini terdiri daripada tesis pelajar pascasiswazah  Ph.D  dan Masters  dari Fakulti Perubatan, Universiti Malaya dan National University of Singapore

koleksi bacaan bebas

Ia terdiri daripada bahan bacaan santai untuk memastikan bahawa pelajar perubatan mempunyai akses kepada bahan bacaan yang tidak semata-mata bersifat perubatan dan akademik. Koleksi ini  termasuk novel, biografi, drama, puisi, hobi dan hal ehwal semasa.

pangkalan data atas talian

Perpustakaan melanggan pangkalan data dalam pelbagai bidang pengajian. Pangkalan data ini boleh diakses menerusi laman A-Z Online Databases di
https://umlibguides.um.edu.my/az.php.

Kemudahan

GERAKKAN IMEJ MENGGUNAKAN PAPAN KEKUNCI ATAU TETIKUS

360 virtual Reality Image

PUSTAKAWAN

HUBUNGI KAMI

Perpustakaan Perubatan T.J Danaraj,
Fakulti Perubatan,
Universiti  Malaya,
Lembah Pantai,
50603 Kuala Lumpur, Malaysia

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!