PERPUSTAKAAN

PERPUSTAKAAN UTAMA

We're currently closed.

Ditubuhkan pada tahun 1959, Perpustakaan Utama terletak di tengah-tengah Kampus Universiti. Ia adalah bangunan empat tingkat dengan ruang lantai 17,372 meter persegi.

Kaunter Perkhidmatan, Mesin Pinjaman Layan Diri, Meja Rujukan, Bacaan Bebas dan TV satelit (ASTRO) berada di Aras 1 manakala di Aras 2 terdapat koleksi Tesis, terminal Pendeta Discovery dan ruang belajar. Aras 3 dikhaskan untuk jurnal berjilid dan dewan rujukan sementara tingkat Aras 4 menempatkan Koleksi Media dan jurnal jurnal berjilid. 

Kapasiti tempat duduk penuh ialah 1,608 dan terdapat 60 bilik karel dimana 21 daripada bilik karel diperuntukkan kepada pelajar OKU. Perpustakaan Pusat juga mempunyai 5 makmal komputer iaitu. Information Common , Makmal B, Makmal C, Makmal D dan Makmal S serta kemudahan komputer di setiap tingkat. Sesi kemahiran maklumat diadakan di Lab C dan D untuk mendidik pengguna mengenai kaedah pencarian maklumat yang berkesan menggunakan ICT di perpustakaan.

WAKTU PEMBUKAAN

Isnin
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Selasa
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Rabu
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Khamis
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Jumaat
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Sabtu
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)
Ahad
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)

Perkhidmatan

Koleksi

KOLEKSI TERAS AKADEMIK

Koleksi Teras Akademik terdiri daripada buku teks, yang dicadangkan oleh pensyarah untuk pelajar mereka.

KINDLE

Perpustakaan Universiti Malaya menawarkan para pengguna peluang untuk mencuba teknologi yang semakin popular ini. Kindle Library UM telah dimuatkan dengan tajuk Pemenang, Popular, Motivasi dan Inspirasional dan banyak lagi. Pelajar dan kakitangan perpustakaan boleh meminjam Kindle selama dua minggu

BUKU BARU

Buku-buku terbaru kami yang baru dipaparkan di sudut strategik. Anda dialu-alukan untuk melayari pilihan ini dan boleh meminjam bahan dari sudut ini.

20190830-IMG_3368

MIKROFIS

Koleksi ini mengandungi artikel, buku, sintesis penyelidikan, kertas persidangan dan laporan teknikal, akhbar dalam format microfiche & mikrofilm. Sila berhubung dengan Bahagian Perkhidmatan Pelanggan untuk menggunakan koleksi ini.

20180709-IMG_4522

TESIS & DISERTASI

Koleksi ini terdiri daripada tesis dan disertasi pelajar pascasiswazah Universiti Malaya dan juga judul terpilih dari Universiti Nasional Singapura. Ini adalah koleksi akses tertutup.

bluespot

BACAAN BEBAS

Koleksi ini mengandungi buku fiksyen dan bukan fiksyen yang popular. Novel ringan dan koleksi bacaan seperti motivasi, biografi, koleksi puisi, fiksyen dewasa muda, humor, tulisan sains popular, dan banyak lagi ditulis dalam bahasa Inggeris atau bahasa Melayu.

RUJUKAN

Sumber rujukan seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, direktori dan panduan sumber untuk penyelidikan.

20180404-IMG_4130

video & audio

Perpustakaan Universiti Malaya mempunyai koleksi media untuk menyokong penyelidikan dan pengajaran dan pembelajaran. Antara koleksi dalam unit media ialah VH, CD, plat hitam, blu-ray. Terdapat koleksi yang hanya boleh digunakan di perpustakaan menggunakan peralatan yang disediakan. Di samping itu, bahan bukan akademik seperti filem boleh dipinjam mengikut kelayakan pinjaman

Red Chamber Research Collections Room

Bilik ni mengandungi koleksi “Dream of the Red Chamber dengan banyak jenis manuskrip, yang mewakili lebih dari 10 bahasa yang berbeza dan 20 pelbagai terjemahan. Sejak permulaan “Redologi” banyak karya yang berkaitan dengan Dream of the Red Chamber telah diterbitkan dan dihasilkan, termasuk bahan penyelidikan yang berkaitan dengan Cao Xueqin dan disertasi akademik. Umur koleksi ini merangkumi lebih dari 200 tahun, dari awal zaman Jia Qing (Dinasti Qing, 1796-1820) hingga zaman sekarang.

Bilik boleh dilihat dari SINI

Kemudahan

Rotate the image using the keyboard or mouse

Library Tour with 360 image view

HUBUNGI KAMI

Perpustakaan Utama,
Universiti Malaya,
Lembah Pantai,
50603 Kuala Lumpur, Malaysia

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!