PERPUSTAKAAN

Peranan Pustakawan

sokongan penyelidikan | UNIVERSITI MALAYA

PERPUSTAKAAN & PUSTAKAWAN

Pustakawan memainkan peranan penting dalam menyokong aktiviti penyelidikan di kampus. Sebagai perpustakaan penyelidikan, kami berusaha sebaik mungkin untuk melibatkan diri dari keperluan pensyarah, pelajar, dan penyelidik kami. Kami menyediakan panduan sokongan komprehensif termasuk kelas etika penyelidikan, rujukan dan literasi maklumat.

Mewujudkan strategi carian yang berkesan untuk mencari dan menggunakan sumber perpustakaan

Apa yang Kami Tawarkan :

EndNote adalah program perisian mengurus rujukan yang membolehkan anda mengumpulkan dan mengatur rujukan anda dan membuat bibliografi. Sertai kami kerana kami akan membimbing anda dari pemasangan, input manual, mengimport rujukan dari pelbagai platform, sehingga membuat bibliografi dan senarai rujukan anda. Jangan bimbang, kami juga akan membimbing anda bagaimana untuk membuat petikan dalam teks anda dengan betul.

Pengenalan kepada pelbagai koleksi perpustakaan dan bagaimana untuk menerokai Pendeta Discovery, Katalog atas talian kami. Sesi ini juga meliputi peminjaman, tempahan, dan pembaharuan yang boleh anda lakukan secara dalam talian. Datang dan cari sumber digital kami dan pelbagai repositori yang merangkumi sumber seperti tesis dan sumber elektronik.

Perlukan akses kepada Pangkalan Data Terkini yang Dilanggan atau sumber Digital yang lain, walaupun dari rumah?  A-Z Online Databases merupakan platform pusat sehenti untuk sumber digital dan dapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis platform dan pangkalan data untuk keperluan penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran anda.

Kajian sistematik merangkum hasil kajian penjagaan kesihatan yang dirancang dengan teliti (ujian terkawal) dan memberikan bukti yang tinggi tentang keberkesanan intervensi penjagaan kesihatan.

Turnitin adalah salah satu sumber yang dapat membantu mengekalkan budaya integriti akademik. Kami akan membimbing anda bagaimana membuat akaun Turnitin, menyerahkan dokumen anda, menghasilkan laporan kesamaan dan menyaring laporan kesamaan anda

Kami akan membimbing anda bagaimana untuk mengamalkan mencari pangkalan data dalam talian dan indeks cetakan, menilai kandungan secara kritikal dan menggabungkan bacaan yang dipilih menjadi koheren, bersepadu dan bermakna.

hubungi

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!