• Info Desk : +603 79567800
  • General:

PERPUSTAKAAN

Koleksi Perpustakaan

Format Koleksi

raknew

Rak Terbuka / Koleksi Umum

Koleksi rak terbuka terdiri daripada buku teks dan monograf pelbagai mata pelajaran yang diperoleh untuk menyokong pembelajaran, pengajaran dan keperluan penyelidikan Universiti. Semua kakitangan akademik, pelajar dan ahli berdaftar yang sah di Perpustakaan dibenarkan meminjam dari koleksi ini.

20180709-IMG_4522

Tesis Dan Disertasi

Koleksi ini terdiri daripada tesis dan disertasi pelajar pascasiswazah Universiti Malaya dan juga tajuk terpilih dari Universiti Nasional Singapura. Koleksi ini adalah koleksi akses tertutup.

refernce1

Koleksi Bahan Rujukan

Sumber rujukan seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, direktori dan panduan bahan Perpustakaan untuk penyelidikan juga disediakan.

redspot

Koleksi Teras Akademik

Koleksi Teras Akademik terdiri daripada buku teks, yang dicadangkan oleh pensyarah untuk pelajar mereka.

bluespot

Koleksi Bacaan Bebas

Koleksi ini mengandungi buku fiksyen dan bukan fiksyen yang popular untuk dilayari dan dipinjam. Novel dan koleksi bacaan seperti motivasi, biografi, koleksi puisi, fiksyen remaja, humor, penulisan sains popular, dan banyak lagi ditulis dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

boundjournal

Koleksi Jurnal

PUM melanggan kebanyakan jurnal teras dalam pelbagai bidang. Isu terdahulu (jurnal berjilid) ada disimpan di perpustakaan.

INTERAKTIF PORTAL

Pangkalan Data Elektronik

Perpustakaan melanggan pangkalan data elektronik utama dalam pelbagai bidang. Pangkalan data elektronik ini termasuk e-jurnal, e-buku dan sitasi indeks. Ia boleh diakses melalui Interaktif Portal Perpustakaan.

20180404-IMG_4130

Audio & Koleksi Video

Perpustakaan Universiti Malaya mempunyai koleksi media untuk menyokong penyelidikan dan pengajaran dan pembelajaran Universiti. Antara koleksi dalam unit media ialah VHs, CD, piring hitam, blu-ray. Terdapat koleksi yang hanya boleh digunakan di perpustakaan menggunakan peralatan yang disediakan. Di samping itu, bahan bukan akademik seperti filem boleh dipinjam mengikut kelayakan pinjaman.

kindle

Kindle

eBook dan alat pembaca ebook amat terkenal di negara membangun. Kos penghantaran buku berkualiti dengan menggunakan Amazon Kindles lebih cepat dan lebih murah.

Perpustakaan Universiti Malaya menawarkan para pengguna peluang untuk mencuba teknologi yang semakin popular ini. Kindle Library UM telah dimuatkan dengan tajuk jualan terlaris, Motivasi dan Inspirasi dan banyak lagi. Pelajar dan kakitangan perpustakaan kini layak untuk meminjam Kindle selama dua minggu.

20190830-IMG_3368

Mikrofis & Mikrofilem

Koleksi ini mengandungi artikel, buku, sintesis penyelidikan, kertas persidangan dan laporan teknikal, dan akhbar dalam format mikrofis & mikrofilem. Koleksi ini terdapat di Perpustakaan Utama.

measured-drawingnew

Lukisan Terukur

Satu koleksi lukisan seni bina bangunan, objek, tapak, struktur, atau butirannya yang sedia ada; tepat untuk skala berdasarkan pengukuran lapangan.

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!