PERPUSTAKAAN

Koleksi Perpustakaan

DIGITAL@UM

UM Research Repository

Repositori Penyelidikan Universiti Malaya adalah arkib digital Terbuka Akses yang mengandungi butiran kerja penyelidikan yang diterbitkan dan tidak diterbitkan yang dihasilkan oleh penyelidik UM. Ia telah ditubuhkan untuk menyediakan perkhidmatan deposit untuk kakitangan akademik dan penyelidik.

Student's Repository

Student’s Repositori menyediakan arkib dalam talian untuk kerja bertulis pelajar Universiti Malaya seperti latihan akademik, disertasi dan tesis.

Common Repository

Inisiatif oleh perpustakaan untuk memelihara barang-barang cetak secara digital untuk meningkatkan aksesibiliti serta memelihara salinan lama barangan seperti gazet, majalah, jurnal dan buku.

UM Refereed Academic Journal

Sistem e-Jurnal adalah sistem pengurusan penerbitan bersepadu yang bertujuan untuk mengumpulkan maklumat tentang keluaran akademik Universiti Malaya. Ia berfungsi sebagai platform untuk pensyarah, pengarang, editor dan pengulas untuk berkolaborasi dan menerbitkan artikel

UM Memory

Inisiatif oleh perpustakaan untuk memelihara foto berharga University of Malaya dengan konteks sejarah untuk komuniti kampus dan negara pada umumnya.

Keratan Akhbar

Liputan berita berkaitan Universiti Malaya, kakitangan, pelajar dan alumni yang telah muncul di akhbar tempatan, serantau dan nasional. Ia juga menyediakan laporan akhbar dan liputan bergambar acara, pengumuman dan pencapaian Universiti. Berita ini dikemas kini secara kerap oleh kakitangan perpustakaan seperti dipaparkan di media awam. Untuk membuat berita lebih mudah dan teratur kepada pengguna, setiap pemotongan akhbar disertakan dengan beberapa subjek. Malaysian Art adalah adalah berita yang berkaitan dengan acara, pameran, artis, perkembangan di arena seni seperti yang dilaporkan di akhbar tempatan.

Manuskrip Melayu

Manuskrip Melayu di perpustakaan adalah dalam bentuk skrip Jawi. Secara keseluruhan, Perpustakaan telah memperoleh dan mengekalkan 326 manuskrip Melayu. Sebagai tambahan kepada manuskrip Melayu, terdapat juga naskah-naskah yang ditulis mengenai kitab-kitab Buddha Pali dari Burma, ritual keagamaan di Bali dan pengubatan tradisional orang Batak.

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!