PERPUSTAKAAN

With Knowledge We Lead

KEMPEN MEMBACA | UNIVERSITI MALAYA

APA ITU Read@UM

Read@UM atau sebelum ini dikenali sebagai Read@Uni adalah inisiatif kempen membaca untuk semua universiti Malaysia yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Objektif utama program ini adalah untuk menjadikan kebiasaan membaca terutama di kalangan pelajar universiti yang meningkat dalam peratusan menjelang tahun 2020.

Read@UM

UNIVERSITI MALAYA

Read@Uni – Dr. Maszlee

Kempen Membaca “Read@Uni”

Program Bual Bicara : Read@Uni – Sinar TV

Aktiviti Read@UM

Pilih, Baca & Pinjam

Pilih, baca & pinjam daripada penyenaraian kami genre buku yang berbeza yang dipilih terutamanya untuk anda secara bi-mingguan! Boleh didapati di Kawasan TV, Aras 1, Perpustakaan Utama

GENRE TERKINI!

Genre Buku: UM Research

Rasai, Baca & Nikmati!

Pameran mengenai permainan Tradisional Melayu semasa Hari Terbuka Perpustakaan yang diadakan pada 2 Oktober hingga 3 Oktober 2019. Pameran ini memaparkan maklumat mengenai jenis permainan, arah bagaimana untuk bermain permainan dan sejarah. 

Rasai, Baca & Nikmati!

Pameran mengenai permainan Tradisional Melayu semasa Hari Terbuka Perpustakaan yang diadakan pada 2 Oktober hingga 3 Oktober 2019. Pameran ini memaparkan maklumat mengenai jenis permainan, arah bagaimana untuk bermain permainan dan sejarah. 

Bengkel "Speed Reading"

Fasilitator oleh Encik Azlan Chulan, bengkel ini dihadiri oleh lebih dari tiga puluh peserta. Keseluruhannya. Majoriti berkata sesi itu telah meningkatkan kelajuan bacaan mereka dengan ketara.

Kelab Buku

Kelab buku merupakan salah satu inisiatif yang diterajui oleh Perpustakaan Universiti Malaya (PUM) ke arah Read@Uni. Kemudahan yang disediakan untuk kelab buku ialah:

Sesi Perkongsian : 'Buruj di Alam Melayu'

“Buruj di Alam Melayu” merupakan perkongsian hasil kajian yang dijalankan oleh Nurul Fatini Jaafar. Perkara menarik yang dikongsikan adalah gugusan bintang yang membentuk buruj ini diimaginasikan gambarannya mengikut kumpulan etnik atau mengikut kegiatan sosio-ekonomi penduduk setempat. Sebagai contoh, buruj orion, digambarkan sebagai belantik bagi etnik yang menjalankan aktiviti memburu. Buruj yang sama di kalangan etnik yang berbeza digambarkan sebagai bintang tahi kancil kerana mengikut mereka pada masa ini adalah musim kancil mengawan. Secara keseluruhan berdasarkan perkongsian ini, gugusan bintang atau buruj ini memainkan peranan yang amat penting bagi sesetengah kumpulan etnik tertentu. Buruj ini menjadi panduan kepada mereka untuk menentukan kesesuaian masa untuk mereka menjalankan kegiatan sosio-ekonomi. 

Pertandingan melukis &  Kuiz

pertandingan karikatur

Pertandingan karikatur bersempena dengan Hari Bersama Pelanggan 2019 Perpustakaan UM pada 24-30 September 2019

Kuiz Harian (Sejarah & Ahli Sejarah)

Sertai kuiz harian kami dan memenangi hadiah. Kumpulkan semua jawapan dan serahkan pada hari Jumaat.  Semak pengumuman kami melalui ummail anda dari masa ke semasa.

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!