PERPUSTAKAAN

ARKIB UM

Inspirasi ke arah penubuhan arkib itu timbul daripada kesulitan Perpustakaan dalam memperoleh bahan pameran kerana ketidakhadiran atau ketidaklengkapannya dalam koleksi Universiti. Pada masa itu, Perpustakaan perlu meminjam dan membuat salinan barangan yang dipinjam dalam usaha untuk berjaya mengadakan pameran FAFUEMAS. Bahan-bahan yang dikumpul untuk pameran itu, yang terdapat dalam pelbagai format menjadi batu permata koleksi Arkib Universiti Malaya.

Pada awal penyusunan, bahan-bahan telah ditempatkan di Bahagian Koleksi Kebangsaan di Perpustakaan Utama. Sebelum itu, bahan-bahan arkib lain dalam koleksi Perpustakaan, seperti Laporan Tahunan Universiti Malaya diklasifikasikan dengan Nombor Panggilan LG di rak-rak. Bahan-bahan ini kemudian diletakkan di bawah koleksi khas. Walau bagaimanapun, Perpustakaan kemudian mendapati bahawa bahan-bahan yang diarkibkan bercampur dengan Koleksi Rasmi dan perlu dipisahkan.

Pada tahun 1990-an, Koleksi Arkib Universiti Malaya telah ditubuhkan di Perpustakaan Memorial Za’ba. Koleksi ini termasuk bahan bercetak dan tidak bercetak yang berkaitan dengan Universiti Malaya dalam pelbagai format.

Mulai 1 Julai 2014, Unit Arkib ditubuhkan di Perpustakaan Memorial Za’ba untuk mengumpul koleksi arkib Universiti.

Dasar Arkib Universiti Malaya

Dasar Arkib Universiti Malaya merupakan dokumen yang disediakan untuk memastikan rekod yang mempunyai nilai atau sejarah yang berkaitan dengan Universiti disimpan kekal bagi tujuan rujukan, pembelajaran, pengajaran dan penyelidikan.

WAKTU PEMBUKAAN

Isnin – Ahad
Phase 2 of National Recovery Plan (PPN)

perkhidmatan

Koleksi Arkib hanya untuk rujukan dalaman. Akses kepada koleksi hanya pada waktu pejabat (8.30 pagi hingga 5.30 malam) di kawasan yang ditetapkan yang disediakan di Arkib Universiti Malaya, Aras 5, Za’ba Memorial Library. Item yang mengandungi kandungan sensitif hanya boleh dirujuk dengan surat kelulusan yang diberikan oleh Universiti Malaya.

Koleksi

Koleksi Arkib Universiti Malaya terdiri daripada bahan bercetak dan bukan bercetak yang mempunyai nilai, sejarah serta berkaitan dengan Universiti Malaya. Berikut adalah antara bahan yang ada di dalam koleksi arkib: Warta Universiti, laporan tahunan, buku, jurnal, foto, CD (kertas projek, latihan ilmiah, disertasi, tesis), bahan AV, piala, kostum, lukisan saintifik, fail dan kad jemputan.

Selain daripada itu, Arkib Universiti Malaya juga menguruskan repositori institusi iaitu University of Malaya Research Repository yang mengumpulkan artikel penyelidikan yang dihasilkan oleh warga Universiti; Students’ Repository yang mengumpulkan latihan ilmiah, disertasi dan tesis yang dihasilkan oleh pelajar dan staf, dan UM Memory yang mengumpulkan foto seawal sejarah penubuhan Universiti Malaya di Singapura sehingga kini.

PRINTED

UM publications such as University News, annual reports, University calendars, journals, magazines, newsletters, UM Publisher publications, academic staff handbooks, meeting minutes, and examination papers.

DIGITAL

consists of materials such as theses and dissertations produced by students and staff of the University of Malaya, project papers, and audio visual materials.

PHOTOS

retains the University’s photographic nostalgia as early as the University of Malaya in Singapore.

AWARDS

brings together the awards given to the University of Malaya in recognition and the collection of prizes obtained by the University of Malaya.

COSTUMES

is also a collection of University of Malaya official dresses such as University corporate clothing.

INSTITUTIONAL REPOSITORIES

  • UM Research Repository: is an open access digital archive containing research information published or unpublished by University of Malaya researchers. The repository was developed for the convenience of academic staff and researchers who self-deposited research that has been developed for shared partnerships.
  • Students’ Repository: provides a digital archive of scholarly exercises, dissertations and theses produced by students and staff of the University of Malaya.
  • Common Repository: other official UM publications.
  • UM Memory: photos collection
GERAKKAN IMEJ MENGGUNAKAN PAPAN KEKUNCI ATAU TETIKUS

LAWATAN ARKIB PAPARAN IMEJ 360

OUR TEAM

Mahadie Ab Latif

pembantu pustakawan

Mohd Safri Tahir

pembantu pustakawan

Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman

PEMBANTU PUSTAKAWAN

HUBUNGI KAMI

Arkib UM
Aras 5, Perpustakaan Peringatan Za’ba
50603, Lembah Pantai
Kuala Lumpur

Font Resize
Contrast
error: Content is protected !!