Bahagian Perolehan - Perpustakaan Utama - Perpustakaan Universiti Malaya

Perpustakaan UtamaBahagian Perolehan

Fungsi

Bahagian ini bertanggungjawab dalam pembelian bahan Perpustakaan seperti buku, terbitan bersiri (bercetak dan elektronik), bahan bukan buku (pita audio/video, mikrofom, CD-ROM dan lain-lain) dan surat khabar (tempatan dan luar negara). Perolehan dibuat melalui pembelian, langganan serta hadiah dan pertukaran. Pembelian dan langganan dilakukan melalui agen tempatan atau secara terus dengan penerbit. Bahagian ini juga bertanggungjawab memantau peruntukan pembelian bahan tersebut.

Polisi Pembinaan Koleksi

Secara am, pembinaan koleksi Perpustakaan berpandukan polisi berikut:-

• Semua bahan Malaysiana yang mempunyai nilai ilmiah akan dibeli
  • Memperolehi sekurang-kurangnya 80% tajuk daripada senarai bacaan untuk semua kursus yang ditawarkan.
  • Memastikan sekurang-kurang 60% peruntukan diagihkan untuk perolehan bahan bidang sains dan 40% untuk bahan bidang sastera dan sains sosial.
  • Menyediakan bahan bacaan ringan seperti novel, biografi, pengetahuan am, hobi, rekreasi, dan lain-lain.
  • Memperolehi bahan rujukan untuk penyelidikan.
  • Faktor akses, kekinian dan kos akan diberi perhatian semasa proses pembelian/langganan bahan dalam format elektronik.

Sumber Rujukan Perolehan

Perpustakaan melanggan kepada sumber rujukan dalam talian yang penting bagi pembangunan koleksi iaitu Nielsen BookData () yang boleh diakses oleh staf Perpustakaan sahaja. Terdapat juga beberapa sumber rujukan lain seperti:

Pustakawan

Mrs. Koh Ai Peng
Deputy Chief Librarian
Tel.: +603-7967 3383
kohai@um.edu.my
Mrs. Norishah Abdul Rahman
Tel.: +603-7967 3382
norishah_ar@um.edu.my
Mrs. Sabariah Basir
Tel.: +603-7967 3294
sabariah02@um.edu.my
Mr Nasaruddin Saravanan Ramu
Tel.: +603-7967 7779
cir_saravan@um.edu.my

Perpustakaan Universiti Malaya tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.