Bahagian Sistem Maklumat - Perpustakaan Utama - Perpustakaan Universiti Malaya

Perpustakaan UtamaBahagian Sistem Maklumat

Pengenalan

Bahagian Sistem Maklumat adalah salah satu daripada unit di Perpustakaan Universiti Malaya yang bertanggungjawab untuk memastikan sistem komputer di seluruh Rangkaian Perpustakaan Universiti Malaya beroperasi dengan lancar dan mengekalkan perkhidmatan ICT yang berkualiti.

Fungsi

1. Pembekal utama perkhidmatan ICT kepada Perpustakaan
  2. Memberi sokongan teknologi yang efektif, efisen dan berkualiti tinggi
  3. Bertanggungjawab merancang, membangun, mengoperasi & menyokong teknologi di Perpustakaan.
  4. Bertanggungjawab menjalankan R&D berkenaan teknologi terkini seperti Perpustakaan Digital, aplikasi Perpustakaan & penggunaan teknologi World Wide Web.
  5. Bekerjasama erat dengan Pusat Teknologi Maklumat untuk memastikan operasi yang selaras dengan pelan strategik sistem maklumat Universiti Malaya.

Kemudahan ICT di Perpustakaan

1. interaktif Web Portal - interaktif adalah sebuah portal Web yang dibangunkan sendiri oleh Perpustakaan berfungsi sebagai medium komunikasi & penyebaran maklumat kepada pengguna menggunakan teknologi portal web.
  2. Konsep Aplikasi - Sistem yang berkonsepkan SDI(Selective Dissemination of Information) berkeupayaan memaparkan kandungan yang berkaitan dengan subjek pengguna & memberikan kebebasan kepada mereka untuk memilih kandungan yg berkaitan.
  3. Koleksi Digital - Kertas Peperiksaan Universiti Malaya. Bermula tahun 2004, koleksi tesis dan disertasi sebanyak 5000 judul mula didigitiskan.
  4. Katalog Perpustakaan - Versi Web katalog Perpustakaan (Pendeta Discovery) boleh diakses secara global dan memberi akses kepada lebih 1 juta rekod bercetak.
  5. Menyediakan kemudahan untuk 4 makmal komputer. Setiap PC dilengkapi akses kepada internet dan Wireless Internet turut disediakan disemua aras di Perpustakaan.

Pustakawan

Mrs. Norida Abu Bakar
Head
Tel.: +603-7967 3296
noridaa@um.edu.my
Mr. Mohd Farid Wan Mohd Zin
Librarian
Tel.: +603-7967 7745
mohdfarid@um.edu.my
Ms Ilina Syazwani Musa
Librarian
Tel.: +603-7967 3296
ilina@um.edu.my

Perpustakaan Universiti Malaya tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.