Pengenalan - Perpustakaan Utama - Perpustakaan Universiti Malaya
Versi: Bahasa Malaysia | English PETA LAMAN | VERSI MUDAH ALIH
Login Portal interaktif untuk sumber elektronik dan perkhidmatan on-line Login
Jurnal, buku elektronik, perkhidmatan on-line
Cari lebih 1 juta rekod bahan: Tutorial: Pembaharuan Pinjaman
LibGuides@University of Malaya Library: Subject Guides
Repositori dan Arkib Digital
Lawati Blog Perpustakaan!

Sesi Kemahiran Maklumat
Untuk Ijazah Tinggi

Strategi pencarian maklumat yang efektif.
Jadual | Daftar
Pautan Cepat

Perpustakaan UtamaPengenalan

  

Ditubuhkan pada tahun 1959, Perpustakaan Utama terletak di tengah kampus Universiti. Ianya adalah bangunan 4 tingkat dengan keluasan lantai 17,372 meter persegi. Kaunter Perkhidmatan, Mesin Layan Diri, Meja Rujukan, Bahan Bacaan Bebas dan Satelit TV (ASTRO) mengisi ruang Aras Bawah manakala Aras Kedua dikhususkan untuk Jurnal Terkini, Koleksi Tesis dan Disertasi, terminal Pendeta Discovery dan ruang bacaan.

Aras Tiga pula menempatkan Jurnal berjilid dan dewan rujukan manakala Aras Empat memuatkan Koleksi Media dan Jurnal berjilid. Aras Dua dan seterusnya merupakan rak bagi kebanyakan bahan perpustakaan. Tempat duduk yang disediakan adalah sebanyak 1,608 dan jumlah kesemua karel adalah sebanyak 53 di mana 21 diperuntukkan khusus untuk pengguna istimewa.

Perpustakaan Utama juga mempunyai 4 makmal komputer iaitu Makmal Komputer A, B, C, D dan S dan juga kemudahan komputer di setiap aras. Program Kemahiran Maklumat dikendalikan di Makmal C dan D dengan tujuan mendidik pengguna tentang cara yang berkesan untuk mendapatkan maklumat menggunakan peralatan IT yang terdapat di Perpustakaan.

s.gif (49 bytes) s.gif (49 bytes) s.gif (49 bytes)

s.gif (49 bytes)


Perpustakaan Universiti Malaya tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

s.gif (49 bytes)